Chelidonium majus

Stinkende gouwe

Chelidonium Majus behoort tot de familie van de Papaveraceae. Chelidonium groeit op voedzame plaatsen aan de rand van hagen of verstoorde grond, de plant zie je veel groeien in de buurt van mensen. Misschien is dat wel niet voor niks en heeft deze plant ons wat te brengen waar we van kunnen leren. De plant lijkt overal te groeien toch is deze vrij kwetsbaar en breken de stelen snel en als je hem plukt gaat deze rap slap hangen. Wat interessant is daar de plant tot de Papaverfamilie behoort van Papaver kan opium worden gewonnen, opium zorgt ook voor een verslapping/ verdoving. Als er geen mogelijkheid  meer is tot vechten of vluchten dan hebben we nog één oplossing, ons voor dood houden. Met het plukken van Chelidonium ook opletten want er komt een geel/goud sap vrij die voor verkleuring van de huid en kleding kan zorgen.Je kunt schitterende gouden tekeningen met het sap op de huid maken, wel eerst even testen op een klein stukje huid omdat het sap van chelidonium een irriterende uitwerking kan hebben op de huid en slijmvliezen (de plant probeert hiermee aanvallers op afstand te houden). Chelidonium is matig giftig dus wees matig met de inname of gebruik het als homeopatische remedie.

Thema

Het hoofdthema van Chelidonium is dat het leven moeilijk te verteren is en zwaar op de lever ligt. Ze zijn vaak verlegen en zetten zich in voor de medemens, maar de wereld voelt vijandig en hard door zich stevig soms zelfs dominant voor de dag te komen probeert ie zijn kwetsbaarheid te verhullen. Nieuwe dingen worden in eerste instantie negatief benaderd omdat het eigenlijk allemaal al te veel is, er is geen ruimte voor nieuwe dingen. 

Gifstoffen kunnen moeilijk verwerkt worden en hopen zich op in het lichaam. Boosheid en wrok worden ook binnen gehouden, vaak met gevolgen voor de lever. 
Lever- en galklachten kunnen ook te maken hebben met  zaken die bij onze voorouders speelden die van invloed zijn op ons huidige leven. Chelidonium kan de levercellen vernieuwen en werkt ontkrampend op de galgang en de bronchie. In de oudheid werd het sap van de plant in de ogen gedruppeld om de film voor de ogen (staar) te verwijderen waardoor er weer helder zicht mogelijk was. (Ik raad dit niet aan daar het schijnt voor zeer veel pijn in het oog te zorgen). 
Chelidonium is het meest bekend om zijn behandeling bij, wratten, eelt en likdoorns. Op deze verdikte huid kan rechtstreeks het sap van de plant of tinctuur gedruppeld worden.

Contact

Homeopathie Praktijk Ordelman - Arnhem
Klarendalseweg 362
6822 GS Arnhem
maps.google.nl
Homeopathie Praktijk Ordelman - Zutphen
Waterstraat 5
7201 HM Zutphen
maps.google.nl

Telefoon & E-mail

Telefonisch bereikbaar
ma t/m don van 9:00 tot 17:00 uur
vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur

026 446 43 38

info@praktijkordelman.nl

Privacy verklaring

Hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u lezen in onze privacyverklaring

Behandelovereenkomst

Hier kunt u onze behandelovereenkomst downloaden: behandelovereenkomst